Veelgestelde vragen

Hier leest u een aantal veel gestelde vragen waar wij u meteen een antwoord op kunnen geven. Staat uw vraag er niet bij, neemt u dan contact met ons op via 'contact' op onze website

Wat is een hospice?
In een hospice wordt zorg verleend aan patiënten in de palliatieve terminale fase en hun naasten. Hospicezorg is breed inzetbare zorg geleverd door een multidisciplinair team met als doel optimale kwaliteit van leven, rouw en sterven bereikbaar te maken. Het team bestaat uit beroepskrachten en vrijwilligers met verschillende vaardigheden en expertise, die formele en informele zorg leveren. Deze specifieke palliatieve zorg wordt aangeboden met aandacht voor de fysieke, psychologische, sociale en spirituele dimensies en is gericht op het bereiken van een optimale kwaliteit van leven, rouwen en sterven.

Heb je verschillende soorten hospices?
Er zijn twee soorten hospices te onderscheiden: Hospices waar met name vrijwilligers de begeleiding verzorgen en een thuiszorgorganisatie op basis van wijkzorg de verpleegkundige zorg verleent. Ook wel ‘bijna-thuis-huizen’ genoemd. Er zijn ook hospices waar het zorgpersoneel in dienst is bij de organisatie, ook wel high care hospice genoemd.

Hospice De Mare is een High Care Hospice (HCH).

Waarom is een hospice nodig?
Om verschillende redenen is het niet altijd mogelijk om thuis, in een ziekenhuis of een verpleeghuis te sterven. In een hospice kunnen de dagelijkse zorgen overgenomen worden door verpleging en vrijwilligers.

Hoe wordt de zorg verleend?
In het hospice is 24 uur per dag verpleging aanwezig. Aanvullend bieden vrijwilligers onze gasten en hun bezoekers de zorg en aandacht die zij verdienen. Zij regelen van alles in en rondom het huis (van koken tot tuinieren) en ontlasten de naasten. Die krijgen daardoor weer de ruimte om op een vertrouwde wijze kostbare momenten met elkaar te delen.

Wat als de eigen huisarts te ver weg woont?
In dat geval zal de huisarts, tevens kaderarts Palliatieve Zorg, die verbonden is aan het hospice, de medische zorg overnemen.

Hoe zijn de kosten voor een verblijf in een hospice georganiseerd?
De verpleegkundige zorg wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet en zit in de basisverzekering. Helaas heeft Hospice De Mare vanaf 1 januari 2023 geen contract kunnen afsluiten met zorgverzekeraars Eucare en Aevita. Dit betekent dat wij geen mensen kunnen opnemen die hier verzekerd zijn.

Kosten verblijf gasten
Hospice De Mare houdt de kosten voor een verblijf in het hospice zo laag mogelijk. Opname moet voor iedereen mogelijk zijn. De eigen bijdrage is vastgesteld op € 55,00 per dag, waarin inbegrepen logies, voeding, linnengoed, koffie, thee en verschillende dranken, gebruik van een koelkastje, televisie en gebruik van internet. Sommige zorgverzekeraars geven vanuit de aanvullende verzekering daarin een tegemoetkoming.

Wanneer de kosten voor het verblijf in ons hospice voor een gast niet op te brengen zijn, is het mogelijk om via de Steunstichting Hospice De Mare financiële ondersteuning te vragen. De manager kan hierin bemiddelen.

Hoeveel kamers zijn er?
Het hospice telt zes gastenkamers, ieder met een eigen badkamer, douche en toilet. De kamer is comfortabel ingericht, heeft een klein keukenblok met een koel/diepvrieskastje, een kledingkast, een tv en wifi ontvangst. Alle gastenkamers grenzen aan de tuin en hebben een eigen terras. Om een persoonlijke sfeer te creëren is het mogelijk om zelf schilderijen, foto’s en andere kunstuitingen mee te nemen en op te hangen.

Zorg en bezoek
Familie en vrienden zien wij niet als bezoek. Zij zijn altijd van harte welkom. Voor de vrijwilligers is het prettig te weten wanneer u er bent en weer weg gaat. Zij weten dan dat de bewoner alleen is. Familieleden en vrienden kunnen op elk moment meehelpen met de zorg. Wij stimuleren de mantelzorgers om zo veel mogelijk aanwezig te zijn en, als het kan, mee te doen met de zorg of met andere ondersteunende activiteiten. Doe alsof u thuis bent.
Andere bekenden zijn uiteraard ook welkom als de bewoner aangeeft dit graag te willen.