“Hier komt het samen: mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen”
"Ik kwam via een goede vriendin in contact met hospice de Mare”, vertelt kookvrijwilliger Marta. “De man van mijn goede vriendin was hier overleden. Via haar maakte ik kennis met wat vrijwilligers in het hospice. Door die gesprekjes werd ik enthousiast en besloot ik mij ook aan te melden als vrijwilliger. Hier komt het samen: mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen. Nu kook ik hier een keer in de week, met heel veel plezier."
Op een woensdagmiddag in november treffen we Marta en John in de keuken van Hospice de Mare.
Zij zijn die dag de kookvrijwilligers.
Hoe zijn jullie als kookvrijwilligers met het hospice in contact gekomen?
Marta: “Ik kwam hier via een vriendin, wiens man in het hospice is overleden, in aanraking met het vrijwilligerswerk. Mijn liefde voor koken en mijn wens om iets te betekenen voor anderen brachten mij naar het hospice. Nu kook ik hier een keer in de week en doe dit met heel veel plezier.”
John: “Toen ik met pensioen ging, hoorde ik van een oud-collega over de behoefte aan kookvrijwilligers. Ik wilde dat wel eens proberen. Toen ik hier kwam, voelde ik mij meteen thuis in de warme en gastvrije sfeer van het hospice.”
Wat betekent het voor jullie om hier te koken?
Marta: “Ik kom van oorsprong uit Spanje en geniet ervan om mijn passie voor koken te delen met de gasten. Het is zo fijn om te zien hoe mijn gerechten gewaardeerd worden. Dat geeft ook veel voldoening.”
John: “Ik vind mezelf zeker geen sterrenchef, maar ik kan best aardig koken. Ik noem mezelf een toegewijde kok. En gelukkig vorm ik een hecht team met Marta. Ik ondersteun haar en zij mij, ook als een van ons wel eens niet aanwezig kan zijn. En wat zo mooi is aan dit vrijwilligerswerk: je hebt op deze manier zulk waardevol contact met gasten, verpleegkundigen en andere vrijwilligers. Dat maakt dit werk speciaal en betekenisvol, zowel voor de gasten als voor ons als vrijwilligers zelf.”
Benieuwd naar wat zij die dag maakten?
Op het menu stond zelfgemaakte tomatensoep, hachee met rode kool, aardappelpuree en appelmoes. Het toetje dat in de oven stond, was een luchtige chocoladecake. Deze werd afgemaakt met een toef slagroom.
Chocoladecake van John: recept
Heerlijke hachee volgens Marta: recept
Blije gezichten en opgewekte speeches in een vrolijk versierde omgeving. De opening van het Leiderdorpse hospice De Mare werd een gepaste receptie voor meer dan honderd genodigden. Daarbij werd de ’lijdensweg’ van de initiatiefnemers voordat de deuren met kleurige ballonnen geopende konden worden, slechts zijdelings aangestipt.
We hebben het gehááld", aldus bestuurslid Jules de Vries, in een bomvolle feesttent.
Link naar het artikel over de opening welke heeft plaatsgevonden op 26 april 2024.
Het gaat eindelijk gebeuren!
Ons hospice gaat open in Leiderdorp!
Hospice de Mare was vanaf 2017 tijdelijk gehuisvest in Oegstgeest in het gebouw van Hofwijck.
Vanaf 2017 is er door het bestuur van Hospice de Mare hard gewerkt om nieuwe huisvesting te realiseren in Leiderdorp. De bouw van het nieuwe hospice in Leiderdorp aan de Hoogmadeseweg 70 is gestart in het eerste kwartaal van 2023. De verhuizing van Hospice de Mare van Oegstgeest naar Leiderdorp zal op 29 april 2024 plaatsvinden.
Op andere foto artikel op Leidsch Dagblad begin 2018
v.l.n.r. Jules de Vries, Roeland van Velzen en Nelly van der Does
Hierboven ziet u enkele impressies van ons Hospice in Leiderdorp aan de Hoogmadenseweg.
Bekijk meer foto's van het exterieur, interieur en van de verbouwing.